Apa
itu protein?
Protein berasal
dari bahasa Yunani proteios yang
berarti pertama atau utama. Protein merupakan makromolekul yang menyusun lebih
dari separuh bagian dari sel. Protein menentukan ukuran dan struktur sel,
komponen utama dari sistem komunikasi antar sel serta sebagai katalis berbagai
reaksi biokimia di dalam sel. Karena itulah sebagian besar aktivitas penelitian
biokimia tertuju pada protein khususnya hormon, antibodi dan enzim.
Semua jenis
protein terdiri dari rangkaian dan kombinasi dari 20 asam amino. Setiap jenis
protein mempunyai jumlah dan urutan asam amino yang khas. Di dalam sel, protein
terdapat baik pada membran plasma maupun membran internal yang menyusun organel
sel seperti mitokondria, retikulum endoplasma, nukleus dan badan golgi dengan
fungsi yang berbedabeda tergantung pada tempatnya. Protein - protein yang
terlibat dalam reaksi biokimiawi sebagian besar berupa enzim banyak terdapat di
dalam sitoplasma dan sebagian terdapat pada kompartemen dari organel sel.
Protein
merupakan kelompok biomakromolekul yang sangat heterogen. Ketika berada di luar
makhluk hidup atau sel, protein sangat tidak stabil. Untuk mempertahankan
fungsi dan nya, setiap jenis protein membutuhkan kondisi tertentu ketika
diekstraksi dari normal
biological milieu. Protein yang diekstraksi hendaknya dihindarkan dari
proteolisis atau dipertahankan aktivitas enzimatiknya.
TAHUKAH ANDA ?
Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein
berasaskan kacang soya.
Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh
Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian,
beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee
sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina
kesihatan jangka panjang.
Perbezaan
ESP Shaklee dengan yang lain.
Sesetengah
protein soya diproses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja
menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang
dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan. Energizing Soy Protein dicuci dengan air
untuk mengekalkan isoflavon genistin dan daidzin yang kritikal demi membekalkan
anda dengan keseluruhan kebaikan soya.
Shaklee Menggunakan Protein Soya Bukan-GMO
Shaklee
menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved
Program (IPP). Program ini memastikan kacang soya kita bebas daripada
pendedahan perubahan genetik. Daripada benih sehingga penyimpanannya, anda
boleh yakin dengan komitmen kami dalam penggunaan ramuan-ramuan yang semulajadi
dan berkualiti.
Membekalkan tenaga berkekalan dengan protein berasaskan tumbuhan yang
berkualiti tinggi
Kandungan
rendah lemak bukan GMO
(Genetically Modified Organism) iaitu tidak merubah kandungan genetik
organismanya, dan lengkap dengan protein yang mengandungisembilan asid amino penting ini sesuai untuk
seisi keluarga.Bagi setiap satu hidangan Energizing Soy Protein Shaklee
memberikan kandungan14 gram soya protein yang diperlukan oleh hati yang sihat.
Satu
hidangan ESP ini bersamaan dengan 2 kali ganda daging,4 kali ganda telur,12
kali ganda susy,rendah lemak,tiada kolestrol,tiada asid uric dan sangat mudah
diserap oleh tubuh manusia.
7
kriteria terbaik yang ada dalam ESP Shaklee.
- Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar
secara organic~ Kenapa
soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia
(bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari
segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates..
Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan
disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
- Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan
secaragenetic)~Kenapa
soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean
yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang
vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan
mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg
dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government
scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa
disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
- Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino
perlu- Ni ciri yang
amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus
penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the
immune system can be depressed 30%, and many important body functions are
delayed or stopped.
- Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes
mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol
tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya
akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone
itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga
bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
- Bahan anti-thyroid/anti-growth
substance mesti disingkirkan- Soy
yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine"
substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood
pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand
that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the
soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS
and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
- Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa
pemanasan-Amino acids sgt
sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been
shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual
consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino
acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue
development can be the result
- Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium
Faedah
Energizing Soy Protein Shaklee yang utama:
Kekal Muda – Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga.
Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.
Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.
Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka danmenghilangkan parut.
Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.
Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.
Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya
Fakta ringkas ESP:
-Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya.
- memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
- mengandungi 14 gram protein soya BUKAN GMO berkualiti tinggi
- Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
- tidak mengandungi kolesterol dan laktosa.
-Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya.
-Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet
-Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya.
- memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
- mengandungi 14 gram protein soya BUKAN GMO berkualiti tinggi
- Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
- tidak mengandungi kolesterol dan laktosa.
-Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya.
-Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet
RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA
UMUM):
1. Anemia
(kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney
disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver
(penyakit hati)
4. High
Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low
blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low
blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve
instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic
ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor
wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor
blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor
vision (Penglihatan kurang baik)
12.
Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue
(Letih lesu)
14. Weakness
(Lemah)
15. Water
retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16.
Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of
resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)
SIAPA YG PERLUKAN ESP?
#Pelajar dan pekerja atau individu
dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu.terasa energetic
dan tak rasa lapar sangat.. so bonus for weight management)
#Lelaki : Protect from any disease (heart,cancer,etc)
#Ibu mengandung : For a healthier pregnancy- well grown fetus ; membantu mengurangkan ketakselesaan ketika hamil
#Ibu yang menyusu: Membantu menggalakan dan mengekalkan pengeluaran susu . Dan yg bestnya, pengambilan ESP konsisten sepanjang penyusuan susu ibu,dapat membantu pekembangan fizikal bayi secara sihat
#Wanita: Keanjalan kulit.. Awet muda gitu..… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut)
ESP juga sesuai untuk seisi keluarga anda seperti:
1. Orang yang ingin kekal sihat..
2. Orang yang lanjut umur, yang
tidak upaya kerana kekurangan tenaga.
3. Kanak-kanak bersekolah
4. Ibu-ibu mengandung dan menyusu
anak
5. Pesakit yang dalam proses
pemulihan selepas pembedahan
6. Pesakit seperti ulcer perut,
jantung, kanser, sakit kulit, rambut gugur, tidak ada selera makan, gastrik,
7. Ahli sukan dan bina badan
8. Soya Protein ini adalah untuk
semua orang yang ingin membina dan mengekalkan badan yang sihat
0 comments:
Post a Comment