Copyright © Vitamin Untuk Semua
Design by alfatihstudio
Sunday, April 21, 2013

5 Makanan Yang Boleh Kekalkan Stamina

Makanan memang tidak boleh dipisahkan dengan manusia, ia merupakan sumber tenaga manusia untuk terus hidup dan berkerja di atas muka bumi tuhan ini, pun begitu pemilihan makanan yang  salah boleh menyebabkan seseorang ditimpa sakit dan sekaligus boleh menjejaskan aktiviti seharian.

Jadi dalam entri ini, saya akan menyenaraikan 5 makanan yang baik untuk mengekalkan dan menambahkan stamina kepada badan kita. Jom kita intai – intai.


1. Pisang

Pisang sangat popular dikalangan ahli sukan sebagai makanan yang memberi tenaga segera, ia juga bagus untuk melancarkan sistem penghadaman kita. Secara saintifiknya Pisang mengandungi asid, enzim, dan sebatian kimia penting. Ia juga mengandungi tiga jenis gula semula jadi iaitu sukrosa , fruktosa dan glukosa. Gula semula jadi ini amat penting untuk tumbesaran kanak- kanak. Menurut Persatuan Pisang Antarabangsa,  Pisang mengandungi magnesium, fosforus,iodine, kuprum, vitamin B1, B2, B6 & C, niasin, dan folat. Penyelidikanyang telah dijalankan membuktikan dua biji pisang boleh membekalkan tenaga untuk kita melakukan kerja atau senaman berat selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang amat popular di kalangan atlet kerana ia membekalkan tenaga dan mengekalkan stamina ketika mereka beraksi dalam apa saja pertandingan sukan.


2. Soya

Soya merupakan sumber tenaga yang sangat menakjubkan untuk tubuh badan kita, kandungan protein yang tinggi dapat menyokong tahap tenaga, mengekalkan stamina dan dapat meningkatkan pretasi sukan seseorang. Selain itu, kandungan soya yang kaya dengan asid amino dapat menyokong otot badan dan tulang kita, lebih kuat otot dan tulang kita, lebih kuat kita untuk melakukan aktiviti seharian.



3. Goji

Nama Goji mungkin sedikit asing bagi kita rakyat Malaysia, pun begitu ia sangat popular di kalangan pengamal kesihatan. Goji merupakan sejenis tumbuhan herba yang berasal dari Banjaran Tibet dan Banjaran Himalaya. Di Ningxia, lebih 90 peratus populasi penduduknya beragama Islam dan mereka telah mengamalkan goji sebagai makanan harian untuk kekal sihat dan menjalankan kehidupan yang aktif. Selain antioksida, buah goji juga kaya dengan 18 jenis asid amino, 21 jenis bahan mineral seperti zink, germanium dan protein serta vitamin B1, B2, B6 malah vitamin E dalam sebiji buah goji adalah bersamaan dengan 500 biji buah oren. Kesemua khasiat tersebut dipercayai mampu meningkatkan stamina badan dan membuatkan badan boleh bekerja dengan lebih aktif.


4. Daging

Daging terbahagi kepada banyak jenis, ada daging merah yakni dari sumber lembu, kerbau, kambing dan sebagainya, Daging putih pula daripada keluarga Burung dan ikan, kesemua daging ini mempunyai kebaikanya tersendiri,pun begitu persamaan yang paling besar adalah kesemua jenis daging ini membekalkan keperluan protein yang baik untuk badan kita, protein ini bagus untuk tumbesaran otot dan mengekalkan tenaga seseorang, Daging merah juga mengandungi protein, zat besi dan zink yang penting untuk kesihatan badan. Jadi, bila mengambil daging, pilihlah daging tanpa lemak kerana ia baik untuk kesihatan badan kita.

Bagi yang tidak berkempuan untuk membeli protein tambahan dari kedai, makanlah daging secukupnya, ia lebih menjimatkan.


5.  Telur

Kejayaan Pendaki solo, Mohd Noor Mat Amin yang telah berjaya mencipta beberapa rekod pendakian gunung banyak bergantung kepada diet dan pemakanan beliau, ia adalah penting   untuk mengekakalkan stamina beliau untuk menawan puncak gunung, salah satu petua yang diamalkan beliau adalah mengamalkan makan telur kuning ayam kampung yang dicampur dengan halia.Apa kebaikan telur ayam kampung ini sehingga ia mampu mengekalkan stamina seseorang jika diamalkan, jom kita singkap.

Telur adalah makanan yang kaya dengan nutrisi diantaranya protein, vitamin A,vitamin B,vitamin B12, riboflavin, folic acid, calcium,iron, phosporus, dan potassium. Segala nutrisi ini bagus untuk kesihatan badan,terutamanya protein yang mampu untuk membekalkan tenaga untuk badan, Di dalam satu kajian yang diterbitkan oleh Jurnal America College Of Nurition orang yang mengambil telur ketika bersarapan akan berasa kenyang lebih lama dan pada akhirnya memilih makanan dengan jumlah kalori yang sedikit ketika makan tenghari tiba. Terbukti, Telur merupakan makanan yang baik untuk kita mengekalkan tenaga dalam badan dan hidup akan sentiasa ceria, tetapi tidak boleh diambil secara berlebihan takut akan mendatangkan kesan sampingan pula.
Makananmemang tidak boleh dipisahkan dengan manusia, ia merupakan sumber tenagamanusia untuk terus hidup dan berkerja di atas muka bumi tuhan ini, pun begitupemilihan makanan yang  salah bolehmenyebabkan seseorang ditimpa sakit dan sekaligus boleh menjejaskan aktivitiseharian.
Jadi dalam entri ini, sayaakan menyenaraikan 5 makanan yang baik untuk mengekalkan dan menambahkanstamina kepada badan kita. Jom kita intai – intai
1.     Pisang
Pisang sangat popular dikalangan ahli sukan sebagaimakanan yang memberi tenaga segera, ia juga bagus untuk melancarkan sistempenghadaman kita. Secara saintifiknya Pisang mengandungi asid, enzim, dansebatian kimia penting. Ia juga mengandungi tiga jenis gula semula jadi iaitusukrosa , fruktosa dan glukosa. Gula semula jadi ini amat penting untuk tumbesarankanak- kanak. Menurut Persatuan Pisang Antarabangsa,  Pisang mengandungi magnesium, fosforus,iodine, kuprum, vitamin B1, B2, B6 & C, niasin, dan folat. Penyelidikanyang telah dijalankan membuktikan dua biji pisang boleh membekalkan tenagauntuk kita melakukan kerja atau senaman berat selama 90 minit. Tidak hairanlahpisang amat popular di kalangan atlet kerana ia membekalkan tenaga danmengekalkan stamina ketika mereka beraksi dalam apa saja pertandingan sukan.
2.     Soya
Soyamerupakan sumber tenaga yang sangat menakjubkan untuk tubuh badan kita,kandungan protein yang tinggi dapat menyokong tahap tenaga, mengekalkan staminadan dapat meningkatkan pretasi sukan seseorang. Selaian itu  Kandungan soya yang kaya dengan asidamino  dapat menyokong otot badan dantulang kita, lebih kuat otot dan tulang kita, lebih kuat kita untuk melakukanaktiviti seharian
3.     Goji
Nama Goji mungkin sedikit asing bagi kita rakyatMalaysia, pun begitu ia sangat popular di kalangan pengamal kesihatan. Gojimerupakan sejenis tumbuhan herba yang berasal dari Banjaran Tibet dan BanjaranHimalaya. Di Ningxia, lebih 90 peratus populasi penduduknya beragama Islam danmereka telah mengamalkan goji sebagai makanan harian untuk kekal sihat dan menjalankankehidupan yang aktif. selain antioksida, buah goji juga kaya dengan 18 jenisasid amino, 21 jenis bahan mineral seperti zink, germanium dan protein sertavitamin B1, B2, B6 malah vitamin E dalam sebiji buah goji adalah bersamaandengan 500 biji buah oren. Kesemua khasiat tersebut dipercayai mampumeningkatkan stamina badan dan membuatkan badan boleh bekerja dengan lebihaktif.
4.     Daging
Daging terbahagi kepada banyak jenis, ada daging merah yaknidari sumber lembu, kerbau, kambing dan sebagainya, Daging putih pula daripadakeluarga Burung dan ikan, kesemua daging ini mempunyai kebaikanya tersendiri,pun begitu persamaan yang paling besar adalah kesemua jenis daging inimembekalkan keperluan protein yang baik untuk badan kita, protein ini bagusuntuk tumbesaran otot dan mengekalkan tenaga seseorang, Daging merah jugamengandungi protein, zat besi dan zink yang penting untuk kesihatan badan.Jadi, bila mengambil daging, pilihlah daging tanpa lemak kerana ia baik untukkesihatan badan kita.
bagiyang tidak berkempuan untuk membeli protein tambahan dari kedai, makanlahdaging secukupnya, ia lebih menjimatkan J
5.     Telur
KejayaanPendaki solo, Mohd Noor Mat Amin yang telah berjaya mencipta beberapa rekodpendakian gunung banyak bergantung kepada diet dan pemakanan beliau, ia adalahpenting   untuk mengekakalkan staminabeliau untuk menawan puncak gunung, salah satu petua yang diamalkan beliauadalah mengamalkan makan telur kuning ayam kampung yang dicampur dengan halia.Apa kebaikan telur ayam kampung ini sehingga ia mampu mengekalkan staminaseseorang jika diamalkan, jom kita singkap
Telur adalah makanan yang kaya dengan nutrisi diantaranya protein, vitamin A,vitamin B,vitamin B12, riboflavin, folic acid, calcium,iron, phosporus, dan potassium. Segala nutrisi ini bagus untuk kesihatan badan,terutamanya protein yang mampu untuk membekalkan tenaga untuk badan, Di dalamsatu kajian yang diterbitkan oleh Jurnal America College Of Nurition orang yangmengambil telur ketika bersarapan akan berasa kenyang lebih lama dan padaakhirnya memilih makanan dengan jumlah kalori yang sedikit ketika makantenghari tiba. Terbukti, Telur merupakan makanan yang baik untuk kitamengekalkan tenaga dalam badan dan hidup akan sentiasa ceria, tetapi tidakboleh diambil secara berlebihan takut akan mendatangkan kesan sampingan pula. J
Makananmemang tidak boleh dipisahkan dengan manusia, ia merupakan sumber tenagamanusia untuk terus hidup dan berkerja di atas muka bumi tuhan ini, pun begitupemilihan makanan yang  salah bolehmenyebabkan seseorang ditimpa sakit dan sekaligus boleh menjejaskan aktivitiseharian.
Jadi dalam entri ini, sayaakan menyenaraikan 5 makanan yang baik untuk mengekalkan dan menambahkanstamina kepada badan kita. Jom kita intai – intai
1.     Pisang
Pisang sangat popular dikalangan ahli sukan sebagaimakanan yang memberi tenaga segera, ia juga bagus untuk melancarkan sistempenghadaman kita. Secara saintifiknya Pisang mengandungi asid, enzim, dansebatian kimia penting. Ia juga mengandungi tiga jenis gula semula jadi iaitusukrosa , fruktosa dan glukosa. Gula semula jadi ini amat penting untuk tumbesarankanak- kanak. Menurut Persatuan Pisang Antarabangsa,  Pisang mengandungi magnesium, fosforus,iodine, kuprum, vitamin B1, B2, B6 & C, niasin, dan folat. Penyelidikanyang telah dijalankan membuktikan dua biji pisang boleh membekalkan tenagauntuk kita melakukan kerja atau senaman berat selama 90 minit. Tidak hairanlahpisang amat popular di kalangan atlet kerana ia membekalkan tenaga danmengekalkan stamina ketika mereka beraksi dalam apa saja pertandingan sukan.
2.     Soya
Soyamerupakan sumber tenaga yang sangat menakjubkan untuk tubuh badan kita,kandungan protein yang tinggi dapat menyokong tahap tenaga, mengekalkan staminadan dapat meningkatkan pretasi sukan seseorang. Selaian itu  Kandungan soya yang kaya dengan asidamino  dapat menyokong otot badan dantulang kita, lebih kuat otot dan tulang kita, lebih kuat kita untuk melakukanaktiviti seharian
3.     Goji
Nama Goji mungkin sedikit asing bagi kita rakyatMalaysia, pun begitu ia sangat popular di kalangan pengamal kesihatan. Gojimerupakan sejenis tumbuhan herba yang berasal dari Banjaran Tibet dan BanjaranHimalaya. Di Ningxia, lebih 90 peratus populasi penduduknya beragama Islam danmereka telah mengamalkan goji sebagai makanan harian untuk kekal sihat dan menjalankankehidupan yang aktif. selain antioksida, buah goji juga kaya dengan 18 jenisasid amino, 21 jenis bahan mineral seperti zink, germanium dan protein sertavitamin B1, B2, B6 malah vitamin E dalam sebiji buah goji adalah bersamaandengan 500 biji buah oren. Kesemua khasiat tersebut dipercayai mampumeningkatkan stamina badan dan membuatkan badan boleh bekerja dengan lebihaktif.
4.     Daging
Daging terbahagi kepada banyak jenis, ada daging merah yaknidari sumber lembu, kerbau, kambing dan sebagainya, Daging putih pula daripadakeluarga Burung dan ikan, kesemua daging ini mempunyai kebaikanya tersendiri,pun begitu persamaan yang paling besar adalah kesemua jenis daging inimembekalkan keperluan protein yang baik untuk badan kita, protein ini bagusuntuk tumbesaran otot dan mengekalkan tenaga seseorang, Daging merah jugamengandungi protein, zat besi dan zink yang penting untuk kesihatan badan.Jadi, bila mengambil daging, pilihlah daging tanpa lemak kerana ia baik untukkesihatan badan kita.
bagiyang tidak berkempuan untuk membeli protein tambahan dari kedai, makanlahdaging secukupnya, ia lebih menjimatkan J
5.     Telur
KejayaanPendaki solo, Mohd Noor Mat Amin yang telah berjaya mencipta beberapa rekodpendakian gunung banyak bergantung kepada diet dan pemakanan beliau, ia adalahpenting   untuk mengekakalkan staminabeliau untuk menawan puncak gunung, salah satu petua yang diamalkan beliauadalah mengamalkan makan telur kuning ayam kampung yang dicampur dengan halia.Apa kebaikan telur ayam kampung ini sehingga ia mampu mengekalkan staminaseseorang jika diamalkan, jom kita singkap
Telur adalah makanan yang kaya dengan nutrisi diantaranya protein, vitamin A,vitamin B,vitamin B12, riboflavin, folic acid, calcium,iron, phosporus, dan potassium. Segala nutrisi ini bagus untuk kesihatan badan,terutamanya protein yang mampu untuk membekalkan tenaga untuk badan, Di dalamsatu kajian yang diterbitkan oleh Jurnal America College Of Nurition orang yangmengambil telur ketika bersarapan akan berasa kenyang lebih lama dan padaakhirnya memilih makanan dengan jumlah kalori yang sedikit ketika makantenghari tiba. Terbukti, Telur merupakan makanan yang baik untuk kitamengekalkan tenaga dalam badan dan hidup akan sentiasa ceria, tetapi tidakboleh diambil secara berlebihan takut akan mendatangkan kesan sampingan pula. J


Kevin Zahri is a US AFTA certified personal trainer and nutritionist, and the author of several fitness books and ebooks, including the best-selling "How to Lose 5kg in 5 Weeks". Visit kevinzahri.com


0 comments:

Post a Comment